+ -

Pages

Monday, March 15, 2010

Tikus yang bahaye


Alhamdulillah...aku baru je buat blog ni dah ade 5 follower. Xpe,usaha tangga kejayaan kan? maybe lepas ni leh dapat lagi ramai follower ke,hehe..

Ok,ni posting aku yang ke dua. Tajuk die pasal tikus. Korang suke tikus x? Kalau tanye aku,aku memang x suke tikus pasal tikus x comel macam kucing,hahaha..Lagipun tikus xboleh menyaut(betul ke ayat aku ni?)kalau kite sebut meoww,hehehe..Tapi bukan tikus tu yang aku nak cakap,tikus ni lain dari yang lain pasal ia boleh mengganggu privasi orang. Tikus yang aku nak tulis ni ialah R.A.T( Remote Administration Tool ). Kenape aku tibe-tibe buat posting pasal RAT ni? Pasal kawan aku pernah jadi mangsa RAT ni. RAT ni kegunaan dia ialah untuk mengawal komputer orang. Kira-kira 90% komputer tu boleh di kawal oleh orang lain. Ade juge orang panggil bende ni Remote Administration Trojan.

Kenape aku cakap "Tikus" ni bahaye? Pasal, orang lain boleh tengok ape yang korang buat kat pc korang. Contohnye korang tengah chat,layan movie,buat online transaction ke, orang lain boleh tau. Yang paling menakutkan, orang tu boleh tau setiap perkataan yang korang taip kat keyboard korang. "Orang" yang aku maksudkan tu ialah hacker. Hahaha..bende ni leh jadi di sebabkan hacker tu telah "tanam" something kat komputer korang. Macam mane hacker tanam? Ade banyakkkkkk care. Salah satu ialah melalui software yang korang sedut kat tenet. Kebanyakannye software yang korang sedut tu, software tu sendiri telah di masukan virus atau trojan yang boleh merosakan sistem komputer korang. Bende-bende keygen ke, crack ke, sume tu xleh caye sangat. Kite ni just end user je,mane la tau sangat software crack tu ade virus ke tidak. Yang kite tau donwload and running kat dalam komputer kite. Bile korang dah double klik je software tu secare automatik virus atau trojan tu mule aktif kat komputer korang. Bende paling best pade hacker tu kalau komputer korang ade webcam. Hacker leh "usha" badan korang yang xpakai baju tuuu MySpace. Ni je la beberape info yang aku nak bagi tau kat korang. Nak tau lebih pasal RAT ni korang email aku ye.. : )


Tips
1. Jangan download software kat mane-mane website yang korang rase curige.
2. Update kan antivirus korang selalu
3. Scan software tu dulu sebelum korang runningkan software tu.
4. Yang ade webcam tu kalau boleh la kan korang tampal la ape-ape sticker kat lense.
5. Pakai baju dalam rumah,bohahahahaha...(bagi yang perempuan la)
5 akuyangnoob: Tikus yang bahaye Alhamdulillah...aku baru je buat blog ni dah ade 5 follower. Xpe,usaha tangga kejayaan kan? maybe lepas ni leh dapat lagi ramai follower ke...

8 comments:

  1. alamak..
    aku kadang tu pakai tuala je mengadap pc..
    fuh. nasib baik x de webcam..ha3

    ReplyDelete
  2. hahaha..aku lak tbe2 webcam menyale,cpt2 aku tampal sticker kat webcam aku,bohahah..

    ReplyDelete
  3. menarik.. thanks atas info ye.. benda2 ni kena amik cakna.. hehe untuk keselamatn diri ketika melayari internet...

    ReplyDelete
  4. thanks for the information.. =)

    ReplyDelete
  5. err..aq pakai baju kulit jer...


    thanks info..

    aq memang sehari sedut 12 sofware sehari..nak letak kat blog..huuhu..

    tapi scan la jugak dulu..


    www.syoknyadownload.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. sempoi punya knowledge...
    thanks bro...

    ReplyDelete
  7. mcm mana nak tau kita kene tikus ni...sbb aku slalu bogel depan wc ni..agak2 yg main tikus ni..gay tak?

    awwwww <3

    ReplyDelete

Komen anda sangat membantu untuk memperbaiki mutu blog ini. Terima Kasih

< >